ΨΕΚΑΣΑΜΕ..ΣΚΟΥΠΙΣΑΜΕ..ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ

panelladiki-apergia-sto-dimosio-katharistries

Η φετινή Πρωταπριλιά ξεκίνησε με μία κακόγουστη φάρσα για τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας στο ΤΕΙ Αθήνας, καθώς έμαθαν ότι τη νέα εργολαβία αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Παπαχριστόπουλος, γνωστός δουλέμπορος στο χώρο του καθαρισμού. Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει αναλάβει την εργολαβία σε πλήθος οργανισμών (ΔΕΗ ΑΕ – ΕΥΔΑΠ – ΕΛΤΑ – ΟΑΣΑ ΕΛΕΚΤ.ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΤΕΙ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ-EUROBANK-ΙΚΑ-ΤΥΠΕΤ-ΟΑΕΕ Κ.Λ.Π.) έχοντας αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους σε διάφορους από τους παραπάνω χώρους. Συγκεκριμένα τους εργαζόμενους καθαρισμού στο Υπ. Ανάπτυξης έχει να τους πληρώσει από τον Αύγουστο του 2013, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει λεφτά.
Παρ όλη τη γνωστή προϊστορία ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Μιχαήλ Μπραττάκος αποφάσισε να αναθέσει τη νέα εργολαβία στον Παπαχριστόπουλο. Την ημέρα λοιπόν που οι εργαζόμενοι ήρθαν να υπογράψουν τις νέες τους συμβάσεις, βρέθηκαν αντιμέτωποι με λευκά χαρτιά, βάζοντας έτσι την υπογραφή τους σε μία σύμβαση, στην οποία ο μισθός θα συμπληρωνόταν αργότερα και που ακόμα κι ένα μήνα μετά δεν έχουν ενημερωθεί γι΄αυτόν.

Μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός των «λευκών συμβάσεων» κινητοποιήθηκαν τα 3 ΔΣ Διοικητικών Υπαλλήλων, Καθηγητών, Εργαστηριακών και φοιτητές, παρεμβαίνοντας στον Πρόεδρο του ΤΕΙ. Ο Μπραττάκος μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρο Παναγιώτη Καλδή έσπευσαν να καθησυχάσουν τους διαμαρτυρόμενους υποσχόμενοι να επιστρέψουν οι συμβάσεις συμπληρωμένες και να υπογραφούν ξανά από τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Αξίζει να αναφερθεί, ότι την ευθύνη για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον καθαρισμό, καθώς και την ανάθεση του καθαρισμού σε εργολάβο που εφαρμόζει τις νόμιμες συμβάσεις που υπογράφουν οι εργαζόμενοι, την έχει ο ανάδοχος, δηλαδή το ίδρυμα.

Τα πράγματα όμως ποτέ δεν ήταν ρόδινα για τους εργαζόμενους στον τομέα καθαρισμού του ΤΕΙ μας. Εργάζονται καθημερινά κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας με μοναδικό χώρο ξεκούρασης καμαράκια 3 επί 3, τα οποία δεν έχουν παράθυρο και που σε ορισμένες περιπτώσεις δε χωράς καν να σταθείς όρθιος, (καμαράκι στη ΣΕΥΠ κάτω από τη σκάλα.) Οι παροχές που τους δίνονται είναι ελάχιστες, μιας και ούτε η σίτιση τους παρέχεται δωρεάν στο εστιατόριο του ΤΕΙ και παράλληλα ο ανεπαρκής εξοπλισμός σε μια τέτοια δουλειά επιβαρύνει την υγεία τους. Την άσχημη αυτή κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει ο επιστάτης, ο οποίος αποτελεί τη σκιά τους, ελέγχοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους για να δώσει αναφορά στην εκάστοτε εταιρεία, στην οποία είναι υπόλογος για το συντονισμό του καθαρισμού.
Μερίδιο ευθύνης, βέβαια, φέρουμε και όλοι εμείς(φοιτητές-καθηγητές-διοικητικοί), αφού τους αντιμετωπίζουμε σαν αόρατους ανθρώπους που όμως φροντίζουν καθημερινά για την καθαριότητα στους διαδρόμους μας, στα γραφεία μας στις αίθουσες μας και στις τουαλέτες μας.

Εκείνη η πρώτη παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στον Πρόεδρο είναι μόνο η αρχή ενός αγώνα για τους εργαζόμενους στον τομέα του καθαρισμού του ΤΕΙ που ξεκινάει τώρα. Δε θα αφήσουμε τον εργολάβο Παπαχριστόπουλο, αλλά και κάθε άλλο εργολάβο να εκμεταλλεύεται σε συνεργασία με τον Πρόεδρο τους εργαζόμενους του καθαρισμού με κομπίνες για τη θέση της εργολαβίας, κρατώντας τους ομήρους μιας μίσθωσης που δε θα ‘ρθει ποτέ. Επιλέγουμε να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι δίπλα τους, καθώς θεωρούμε πως ο εργασιακός μεσαίωνας που τους επιβάλλεται μας αφορά όλους.

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΗΜΑ Σ.Κ.Σ

ακολουθεί το κείμενο σε μορφή pdf: Ψεκάσαμε..σκουπίσαμε..Αλλά δεν τελειώσαμε ακόμα 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *