Όλοι/όλες στην κινητοποίηση του σπουδαστικού συλλόγου στο εστιατόριο την Πέμπτη 3/5

Στην Γενική συνέλευση της Δευτέρας 30/4 πέρασε ψήφισμα για κινητοποίηση του σπουδαστικού μας συλλόγου στο εστιατόριο την Πέμπτη 3/5, ώρα 2μμ.

το ψήφισμα σε μορφή pdf εδώ

Ψήφισμα*

*το παρόν ψήφισμα είναι ανοιχτό προς συνδιαμόρφωση

Σπουδαστικού Συλλόγου της

Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών

 

Ο νέος νόμος – πλαίσιο της Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι θα επιφέρει σκληρή λιτότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε συνδιασμό με το πρόσφατο κούρεμα των αποθεματικών των Πανεπιστημίων (PSI), πλασάρετε ως “σωτήρια” λύση και “μονόδρομος” η περαιτέρω ιδιωτικοποιήση και επιχειριματικοποιήση των πανεπιστημίων. Στόχος τους είναι να μετακυλήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εκπαίδευσης στους φοιτητές. ‘Ετσι λοιπόν η επόμενη κίνηση είναι να δούμε, τμημάτα της φοιτητικής μέριμνας όπως είναι η σίτιση να κατάργούνται.

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι στον τομέα της σίτισης στα περισσότερα πανεπιστήμια δεν υπάρχει κρατική διαχείρηση αλλά έχουν αναλάβει επιχειρήσεις – εργολαβίες μέσω διαγωνισμών, οι οποίες λαμβάνουν την χρηματοδότηση από κάθε ίδρυμα την οποία και διαχειρίζονται με κύριο μέλημα τους το κέρδος. Επομένως οποιαδήποτε εντολή δεχτούν από το κράτος για περικόπη χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας ουσιαστικά θα τους ανοίξει τον δρόμο για να επιβάλουν επώδυνες αλλαγές (αντίτιμο στα γεύματα, χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στο προσωπικό (περικοπές μισθών, εντατικοποίηση, απολύσεις) καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού).

Στην περίπτωση του ΤΕΙ Αθήνας έχουμε την “Αφοί Κομπατσιάρη ΑΕ”, μια εργολαβία που ξέρει καλά να οικονομάει πάνω στις πιο βασικές μας ανάγκες όπως είναι η σίτιση, η οποία δεν έχει αρκεστεί στην διαχείρηση μόνο του εστιατορίου αλλά έχει σπείρει μαγαζάκια – κυλικεία μέσα στο ΤΕΙ, από τα οποία και αισχροκερδεί.

Δεν έχουμε αυταπάτες, το “δωρεάν” φαγήτο που διανέμεται σε εμάς τους φοιτητές είναι ήδη χρυσοπληρωμένο μέσω φόρων. Και για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της ενοχοποίησης και ούτε να πιστέψουμε ότι είναι δειγμα καλής θέλησης από την μεριά τους. Όσον αφορά την διανομή της κάρτας σίτισης στους φοιτητές, θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετεί μονάχα την καταμέτρηση των μερίδων αλλά αποτελεί την αποδοχή του αποκλεισμού από την σίτιση όσων δεν απολαμβάνουν τα «προνόμια» της φοιτητικής ιδιότητας.  Μια κοινωνική ανάγκη δεν μπορεί να θεωρείτε είδος πολυτελείας, άλλα πρέπει να είναι ελεύθερη για το σύνολο όχι μονο της κοινότητας του ΤΕΙ (προπτυχιακοί – μεταπτυχιακοί φοιτητές, εργαζόμενοι, καθηγητές) αλλά και όσων ακόμα στερούνται αυτό το βασικό αγαθό επιβίωσης (άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες κα).

  • Έξω οι εργολαβίες από την λέσχη, από το ΤΕΙ και από παντού!
  • Δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Όλοι/ες στην παρέμβαση στο εστιατόριο την Πέμπτη 3/5, ώρα 2μμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *