Σπουδές χωρίς εργαλεία, απλήρωτη εργασία.

Η καθημερινότητα για τους περισσότερους πλέον μέσα στην σχολή είναι δύσκολη και ακριβή. Οι αίθουσες των εργαστηρίων δεν διαθέτουν εργαλεία και αναλώσιμα υλικά. Επανειλημμένα βλέπουμε τους φοιτητές να στήνουν ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία, γύρω από το ΤΕΙ, που είτε εν αγνοία είτε «κατ’ανάγκη» τα σκάνε κανονικότατα για να αγοράσουν τα προαπαιτούμενα. Θεωρείται δεδομένο ότι εάν μπείς στη σχολή θα πρέπει να καταχρεωθείς για να την τελειώσεις, όπως και με τα χρυσοπληρωμένα φροντιστήρια για την εισαγωγή μας σε αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για λογαριασμούς 100 ευρώ και βάλε για κάθε εξάμηνο. Η κολωκατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ειδικά τώρα και με τις σημερινές συνθήκες όπου πολλοί από εμάς δουλεύουμε παράλληλα για να τα βγάλουμε πέρα, το να πληρώνουμε και καθημερινά για την σχολή, κάνει την ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη. Ας δούμε όμως παρακάτω πολύ συνοπτικά περί τίνος πρόκειται.

1) Αρχικά στο τμήμα της τεχνολογίας γραφικών τεχνών, οι μηχανές δεν λειτουργούν καθώς δεν συντηρούνται από την σχολή. Οι φοιτητές πληρώνουν για εκτυπώσεις, οι οποίες μπορουν να φτάσουν εως και 50 ευρώ, πληρώνουν επίσης μικροϋλικά (διαφάνειες, χαρτόνια κα) σε καθημερινή βάση.

2)Στο τμήμα της φωτογραφίας απουσιάζει το πιο βασικό εργαλείο, η φωτογραφική μηχανή. Από το ξεκίνημα της σχολής, οι φοιτητές αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι τις φωτογραφικές μηχανές, καθώς στα εργαστήρια δεν υπάρχουν ούτε για δάνεισμα – ούτε καν για χρήση (μέσα στο μάθημα). Άμα προσθέσουμε και τον απαραίτητο συνοδευτικό εξοπλισμό (φακούς, τρίποδα κ.α.) το κόστος για τους φοιτητές μπορεί να εκτοξεύτει σε τετραψήφιο αριθμό.

3)Στο τμήμα της διακόσμησης, οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν όλα τα αναλώσιμα υλικά (μακέτες, χαρτικά, μπογιές κα) αλλά και τα αρχιτεκτονικά  εργαλεία (ραπιδογράφους, χάρακες κα). Τα ντουλάπια των αιθουσών είναι άδεια και δεν υπάρχουν εργαλεία/αναλώσιμα ούτε για δείγμα.

4)Στο τμήμα της γραφιστικής, οι φοιτητές εκτός από το να αγοράζουν και αυτοί τον εργαστηριακό εξοπλισμό, αναγκάζονται σε καθημερινή βάση να εκτυπώνουν τα προσχέδια τους. Η εβδομάδα μπορεί να χρεωθεί 10 με 15 ευρώ μόνο για τις εκτυπώσεις. Οι εκτυπωτές στην σχολή δεν έχουν μελάνι και έτσι τα βιβλιοπωλεία γύρω και μέσα στο ΤΕΙ μοιάζουν να είναι η «μοναδική λύση». Η όλη κατάσταση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις τον καιρό της εξεταστικής και των παραδώσεων.

5)Στο ίδιο κλίμα με το τμήμα της γραφιστικής και της διακόσμησης, οι φοιτητές στην συντήρηση των αρχαιωτήτων και έργων τέχνης, αναγκάζονται να πληρώνουν τα εργαλεία συντήρησης (νυστέρια, χημικά, μπογιές, πινέλα κα).

Το ΤΕΙ πλέον αναστέλει την λειτουργία του ολοένα και πιο συχνά, επικαλούμενο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Και με τις δυσμενείς συνθήκες να επικρατούν, πολλοί από τους καθηγητές θέτουν εκβιαστικά διλήμματα (ή τα σκάς ή δεν περνάς το μάθημα δηλαδή..) και ανάγκαζουν τους φοιτητές (κυρίως από τα πρώτα εξάμηνα) να πληρώνουν εκείνοι τα απαραίτητα. Έτσι, οι καθηγητάδες άθελά τους ή σκόπιμα παίρνουν το ρόλο των αφεντικών. Με τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (λόγω της συνεχιζόμενης κρατικής ύπο-χρηματοδότησης και το κουρέμα του προυπολογισμού μέσω PSI), προσπαθούν να επιβάλουν την μετακύλιση της ζημίας τους σε εμάς και τις οικογένειές μας. Να χώσουμε δηλαδή ακόμα πιο βαθιά το χέρι μας στην τσέπη για να συνεχίσει η “ομαλή λειτουργία” της σχολής μας και του ιδρύματος συνολικότερα.

Σκοπός μας όμως δεν είναι απλά να καταδείξουμε την κατάσταση και τις συνέπειές της αλλά να δηλώσουμε ότι η λύση της βρίσκεται στα χέρια του καθενός και καθεμιάς από εμάς. Να συναντηθούμε με τους συμφοιτητές και τις συμφοιτητριές μας, να αναδείξουμε τα κοινά μας προβλήματα και τις κοινές μας ανησυχίες, οικοδομώντας σχέσεις αγώνα, συναδελφικότητας και αλληλεγγύης.. Και όλα αυτά πέρα από ξοφλημένες ελπίδες καριέρας, στυγνό ανταγωνισμό και του “πατάω επί πτωμάτων”. Δεν επιλέγουμε να αγωνιστούμε επειδή βλέπουμε τις σημερινές δυσκολίες ως ένα εμπόδιο στην πρόσβαση για καλύτερους βαθμούς, για ένα πτυχίο με αξία, για επαγγελματική καταξίωση και κοινωνική ανέλιξη. Επιλέγουμε να αγωνιστούμε γιατί δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε άλλο για αυτή τη “δημόσια και δωρεάν παιδεία”, αλλά και για να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας που μαζί με τη νοημοσύνη μας υποτιμούνται συνεχώς.

  •  Να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για τα εργαλεία μας και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την παρακολούθηση των εργαστηρίων.
  •  Να οργανωθούμε ανα τμήμα και εξάμηνο με τους υπόλοιπους συμφοιτητές/τριες μας, για να αποτρέψουμε συλλογικά την μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης σε εμάς τους ίδιους.

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ★ ΣΧΗΜΑ

Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΤΕΙ Αθήνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *