Πανό σε σχέση με τα μεταπτυχιακά προγράμματα

pano_metaptuxiaka

Κάτω από τα μεταπτυχιακά, υπάρχει άμισθη εργασία!

 

Με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε το πρώτο μεταπτυχιακό τμήμα στην Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο ΤΕΙ Αθήνας με αντικείμενο: «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ, ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΑ».

Εμείς με τη σειρά μας δε βλέπουμε τα μεταπτυχιακά, σαν μια ευκαιρία για καριέρα ή μια ευκαιρία για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, αλλά σαν μία περαιτέρω εξειδίκευση, πιο έντονη και από την ήδη υπάρχουσα στις προπτυχιακές σπουδές, η οποία συντελείται στο πανεπιστήμιο και σε πολλές περιπτώσεις αρχίζει από το σχολείο. Στόχος της εξειδίκευσης, δεν είναι να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην αγορά εργασίας. Η εξειδίκευση οδηγεί στον καταμερισμό της εργασίας, με αποτέλεσμα ο εργάτης να κάνει ένα μικρό και συγκεκριμένο κομμάτι της παραγωγής και να αποκόπτεται απ΄το τελικό αποτέλεσμα.

Πέρα απ΄το παραπάνω έμμεσο όφελος για το κράτος και το ΤΕΙ, υπάρχει και το απτό όφελος, το οποίο μεταφράζεται σε χρηματικό ποσό (συγκεκριμένα το μεταπτυχιακό του τμήματος της φωτογραφίας κοστίζει 4.500 ευρώ).

Σε πολλές περιπτώσεις για να βρεις δουλειά πάνω στο αντικείμενο που έχεις σπουδάσει, οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι αναγκαίες. Παρόλα αυτά, μόνο όσοι μπορούν να εξασφαλίσουν το χρηματικό ποσό των διδάκτρων έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μεταπτυχιακά. Παράλληλα, όσοι καταφέρουν να διαθέσουν το απαιτούμενο ποσό, θα διαπιστώσουν πολύ σύντομα, ότι πρέπει να εργάζονται άμισθα για το πανεπιστήμιο. Είναι κοινό μυστικό στις σχολές, ότι οι μεταπτυχιακοί είναι παρατρεχάμενοι των καθηγητών. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να κάνει απλά θελήματα του καθηγητή ή και να τον αντικαθιστά στις διδακτικές ώρες ή να διορθώνει γραπτά φοιτητών, ακόμα και να τον βοηθάει στο προσωπικό του έργο.

Εμείς, ορμώμενοι από τα παραπάνω, διαφωνούμε με τη λογική του να συμμετέχεις σε μεταπτυχιακά, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για φοίτηση στα μεταπτυχιακά προγράμματα και αποδεχόμαστε την εργαλειακή τους χρήση, εφ’ όσον δεν πληρώνουμε γι΄ αυτά, με σκοπό να βρούμε δουλειά και να επιβιώσουμε.

Τέλος, προτάσσουμε την άρνηση πληρωμής του κόστους των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά και το κόστος φοίτησης αυτών και την καταβολή μισθού μεταπτυχιακού φοιτητή. Θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθούν είτε οι αρνήσεις πληρωμών των διδάκτρων, είτε να καταβληθεί μισθός μεταπτυχιακού είναι οι συλλογικές αντιστάσεις για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.

 

Άμισθη εργασία στα μεταπτυχιακά, εργάτες ευθυγραμμισμένοι με την αγορά

Άρνηση πληρωμής των διδάκτρων & απαίτηση μισθού μεταπτυχιακού

Να αποτελέσουμε κόστος για το κράτος και τα αφεντικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *