Πλαίσιο Αυτόνομου Σχήματος ΣΚΣ, στη γενική συνέλευση (3/11)

plaisio 3.11 stimeno

Πλαίσιο Αυτόνομου Σχήματος Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών

Εδώ και περίπου τριάντα χρόνια με την συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση του κεφαλαίου, και μέσα στα πανεπιστήμια, βιώνουμε την υποτίμηση των ζωών μας. Συγκεκριμένα, εντός του πανεπιστημίου είναι δεδομένο ότι πληρώνουμε για τις ανάγκες μας όσον αφορά τη φοίτηση μας αλλά και την καθημερινότητα μας. Πράγματα όπως η σίτιση, η στέγαση, τα αναλώσιμα υλικά και οι μετακινήσεις πρέπει να καλύπτοναι οικονομικά από εμάς.

Στη σίτιση, είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε, είτε να δείχνουμε την κάρτα σίτισης για την οποία πρέπει να καταθέσουμε χαρτιά που να «αποδεικνύουν» ότι δικαιούμαστε το φαγητό με βάση οικονομικά κριτήρια και όχι τις πραγματικές μας ανάγκες. Καμία αναφορά βέβαια δεν γίνεται σε άλλες ομάδες (π.χ. άστεγοι, άλλοι εργαζόμενοι στα ΤΕΙ, μετανάστες κτλ) που έχουν ανάγκη και αυτοί την δωρεάν σίτιση. Όσον αφορά τη στέγαση, οι φοιτητικές εστίες είναι λιγοστές, με κακές συνθήκες διαβίωσης, που δεν φτάνουν για όλες τις σχολές, στις οποίες για να μείνεις εκεί τα οικονομικά κριτήρια είναι επίσης αυστηρά. Έτσι, ουσιαστικά, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ενοίκιο, ή να συνεχίζουμε να ζούμε με την οικογένεια μας ακόμη και μετά την ενηλικίωση μας. Παράλληλα, η χρηματοδότηση των εργαστηρίων είναι πενιχρή, και κάθε χρόνο μειώνεται. Τα αναλώσιμα όπως, και ο στοιχειώδης εξοπλισμός των μαθημάτων «απουσιάζει», και έτσι καλούμαστε να καλύπτουμε και αυτά τα έξοδα. Τέλος, η μετακίνηση μας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για όποιον λόγο και αν τα χρησιμοποιούμε (είτε για μαθήματα, είτε για «διασκέδαση») επιβαρύνει επιπλέον τον προϋπολογισμό του φοιτητή.

Ενώ το κεφάλαιο κερδίζει εξ΄ αρχής από την εισαγωγή μας στα ιδρύματα, καθώς παράγει εξειδικευμένους εργάτες, προσπαθεί να μας κάνει όσο πιο πειθήνιους και ευθυγραμμισμένους με τις προσταγές του και βγάζει επιπλέον κέρδος από την διαδικασία της προπτυχιακής και της μεταπτυχιακής φοίτησης, αφού πληρώνουμε συνεχώς γι αυτή μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων και διδάκτρων.

Ειδικότερα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως και αυτό που ξεκίνησε στο τμήμα Φωτογραφίας με αντικείμενο: «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ, ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΑ», εντείνουν την ήδη υπάρχουσα εξειδίκευση που υπάρχει, ώστε να είμαστε ακόμη πιο παραγωγικοί. Κάτι το οποίο θεωρείται πια αναγκαίο-απαιτούμενο για την «επιβίωση» μας στην αγορά εργασίας. Αυτομάτως, αφού γραφτεί κάποιος φοιτητής στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, πληρώνει ένα κομμάτι του τελικού ποσού, το οποίο είναι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4.500 ευρώ και γίνεται ο άτυπος βοηθός του εκάστοτε καθηγητή, χωρίς μισθό προφανώς!

Συμπερασματικά μέσω των μεταπτυχιακών αυτών το κέρδος είναι τριπλό. Αρχικά, υπάρχει οξυμένη εξειδίκευση, κατά δεύτερον, δίδακτρα και τέλος υπάρχει καλά καλυμένη «ακαδημαϊκή» άμισθη εργασία.

Απέναντι στην συνεχιζόμενη επίθεση των αφεντικών προτάσσουμε τις συλλογικές αντιστάσεις. Επιτροπές αγώνα φοιτητών-εργαζομένων, καταλήψεις στις σχολές, άρνηση της επίδειξης της κάρτας σίτησης και της επικύρωσης εισιτηρίου, καταλήψεις στέγης κτλ.

 

Άμισθη εργασία στα μεταπτυχιακά, εργάτες ευθυγραμμισμένοι με την αγορά.

Άρνηση πληρωμής των διδάκτρων και απαίτηση μισθού μεταπτυχιακού φοιτητή

Να αποτελέσουμε κόστος για το κράτος και τα αφεντικά

Τίποτα λιγότερο από τα πάντα

 

Καλούμε σε:

 

Συντονιστικό κατάληψης για τα γραφεία του ΕΛΚΕ αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση

Γενική συνέλευση την επόμενη Τρίτη 10 Νοέμβρη, στις 12:00, στο αμφιθέτρο ΣΑΕΤ

 

Το κείμενο σε μορφή .pdf: plaisio 3.11 stimeno

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *