H βαρβαρότητα δεν θα περάσει – Αλληλεγγύη στις καταλήψεις.

Καταληψεις-1Καταληψεις-2

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις Βίλα Αμαλίας, Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά, Λέλας Καραγιάννη, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΟΕΕ και στον αυτοοργανωμένο ραδιοφωνικό σταθμό “Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης” που εκπέμπει στους 98FM του οποίου ο εξοπλισμός κατασχέθηκε από τους μπάτσους.

το κείμενο σε μορφή pdf εδώ

 Στις 20 Δεκέμβρη 2012 η αστυνομία εισβάλλει στην κατάληψη Βίλλα Αμαλίας και συλλαμβάνει 8 άτομα μετά από ανώνυμη καταγγελία. Η κατάληψη σφραγίζεται και φρουρείται. Στις 28 του ίδιου μήνα αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν και στην ΑΣΟΕΕ με εντολή εισαγγελέα και παρουσία Πρυτανικής Αρχής. Η κίνηση συνοδεύεται με δίωξη μεταναστών μικροπωλητών και αφού προσαγάγουν 16 μετανάστες εισβάλουν σε στέκια πολιτικών συλλογικοτήτων. Στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι βρίσκεται ο αυτοοργανωμένος ραδιοφωνικός σταθμός Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης, που εκπέμπει από την ΑΣΟΕΕ στους 98FM, και του οποίου το σύνολο του εξοπλισμού κατάσχεται.

       Στις 9 Γενάρη στις 8 το πρωί, σύντροφοι και συντρόφισσες αποφασίζουν να επανακαταλάβουν το κτίριο της Villas Amalias ενώ λίγο αργότερα πραγματοποιείται από άλλη ομάδα συντρόφων συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Το αποτέλεσμα και των δύο κινήσεων ήταν η σύλληψη των 92 επανακαταληψίων, με μια πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση πάνοπλων ειδικών δυνάμεων της ΕΚΑΜ, και την προσαγωγή των 40 καταληψιών της ΔΗΜΑΡ. Λίγες ώρες αργότερα, κι ενώ αλληλέγγυοι/ες συγκεντρώνονται στη ΓΑΔΑ, η κατάληψή Πατησιών 61 & Σκαραμαγκά περικυκλώνεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στη συνέχεια πραγματοποιείται εκδικητική έφοδος των μπάτσων στο κτίριο. Το Σάββατο 12/1 πραγματοποιείται μεγαλειώδης πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους με την συμμετοχή 10.000 χιλιάδων διαδηλωτών οι οποίοι κατέβηκαν στον δρόμο και κατευθύνθηκαν προς τα δικαστήρια απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των 92 συλληφθέντων. Μέτα το τέλος της διαδήλωσης οι συλληφθέντες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

     Την εποχή της οικονομικής και συστημικής κρίσης, τα αφεντικά με το πολιτικό τους προσωπείο, την τρικομματική κυβέρνηση, προσπαθούν να επιβάλουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και της μηδενικής ανοχής για να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια τους δε θα βρουν κανένα απολύτως εμπόδιο. Εξάλλου ο Σαμαράς είχε αναγγείλει προεκλογικά ότι παράλληλα με τα “σωτήρια” νέα μέτρα που θα μας φέρουν την «ανάπτυξη», θα επιβάλλει το δόγμα «Νόμος και Τάξη». Αυτό που επικαλούνται Νόμος και Τάξη, που το φωνάζει η Χρυσή Αυγή σε κάθε ευκαιρία και που το τελευταίο διάστημα γίνεται ξανά καραμέλα από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση,  δεν είναι τίποτα άλλο από την στρατιωτικοποιήση της καθημερινότητας και των ζωών μας. Ό νόμος και η τάξη είναι εδώ με το βασικό μισθό στα 400 ευρώ και τις χιλιάδες απολύσεις, με την αύξηση του εισιτηρίου στα 25 ευρώ στα νοσοκομεία, με τις κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες,  με την “ανάπλαση” του αθηναϊκού κέντρου μόνο για πειθήνιους και φιλήσυχους καταναλωτές, με τα αστυνομικά πογκρόμ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που στήνονται για τους μετανάστες εργάτες, με την καταστολή των απεργιών με χημικά και ξύλο, με την εκκένωση καταλήψεων και κοινωνικών χώρων από μπάτσους των ΕΚΑΜ.

Αλληλεγγύη στην Villa Amalias

«Δε θα καταφέρουν ποτέ να μας νικήσουν γιατί δεν είμαστε εκατό, είμαστε χιλιάδες. Είμαστε ένα κομμάτι του κόσμου που αγωνίζεται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, την κρατική τρομοκρατία και τον εκφασισμό.  Κομμάτι των ντόπιων και μεταναστών εργαζόμενων, ανέργων, μαθητών, αντιστεκόμενων στις γειτονιές, διωκόμενων και φυλακισμένων αγωνιστών, που δε σκύβουν το κεφάλι. Μαζί τους υψώνουμε μια γροθιά αντίστασης όπως τη στιγμή της σύλληψής μας.»

(απόσπασμα απ’ το κείμενο των 92 συλληφθέντων της VillaAmalias μέσα απ’ τη ΓΑΔΑ)

       Η Κατάληψη Villa Amalias, ένας ανοιχτός-κοινωνικός-πολιτικός χώρος, βαπτίστηκε από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της «κέντρο κουκουλοφόρων» και «Βία Αμαλίας». Αυτοί που καθημερινά και νόμιμα επιβάλλουν με τη βία τον τρόμο και τον κοινωνικό εκφασισμό, την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση τολμάνε να μιλάνε για «εστίες ανομίας». Σε αυτόν λοιπόν τον «χώρο ανομίας», όλα αυτά τα χρόνια, δραστηριοποιείται θεατρική ομάδα, ομάδα χορού και γυμναστικής, ξένων γλωσσών, Η/Υ και ομάδα προβολών. Στεγάζεται συναυλιακός χώρος, παιδικό στέκι, τυπογραφική κολλεκτίβα και δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ επίσης έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η VillaAmalias βρέθηκε στο επιχειρησιακό στόχαστρο της καταστολής γι’ αυτό που είναι και για αυτό που κάνει εδώ και 23 χρόνια: Θέλουν να την σβήσουν από τον χάρτη του κέντρου της αθηναϊκής μητρόπολης γιατί πολύ απλά αποτελεί εμπόδιο για τα σχέδια του κράτους και των φασιστών. Η Villa Amaliasλόγω και της χωροταξικής της θέσης (λίγα μέτρα μακριά από τον Άγιο Παντελεήμονα) ανοίγει χαρακώματα ενάντια σε δράσεις φασιστοειδών και ορθώνει αναχώματα ενάντια στην επέκταση του ρατσιστικού απαρτχάιντ. Θέλουν να την εξαφανίσουν από την πολυεθνική φτωχογειτονιά γιατί αντί να κανιβαλίσουν και να συνταχθούν με τους φασίστες στέκονται αλληλέγγυοι με τους απόκληρους και τους κυνηγημένους αυτού του κόσμου. Είναι αυτοί που χτίζουν γέφυρες επαφής και συμβίωσης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, είναι αυτοί που αντιστέκονται στα νέα σχέδια του κράτους για πόλεις που θα μοιάζουν με μοντέρνες φυλακές με ειδικές ζώνες όπου οι πληθυσμοί θα επιβιώνουν περιθωριοποιημένοι υπό ένα καθεστώς πλήρους κοινωνικής εξαίρεσης.

  οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι των κοινωνικών αγώνων.

         Οι καταλήψεις χτυπιούνται γι΄ αυτό που είναι: πρόταση διαφορετικής οργάνωσης χωρίς διαμεσολαβητές και ειδικούς της πολιτικής, πολιτιστικοί χώροι παραγωγής αντιεμπορευματικής κουλτούρας και έκφρασης που στέκονται κόντρα στους ναούς της κατανάλωσης, του κέρδους και του lifestyle καθώς και αντιφασιστικά προπύργια. Οι καταλήψεις δεν είναι σκέτα ντουβάρια αλλά απαλλοτριωμένοι και απελευθερωμένοι χώροι που προωθούν αξίες που αντανακλούν την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Αξίες όπως η ισότητα, η δημιουργικότητα, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια, η αυτό-οργάνωση και η κοινοκτημοσύνη.

        Οι επιθέσεις στην κατάληψη Δέλτα στην Θεσσαλονίκη, στην Κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη, στην Βίλα Αμαλίας, στα πολιτικά στέκια της ΑΣΟΕΕ και τελευταία στην κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά και Λέλας Καραγιάννη στην Αθήνα, μέσα από την πλήρη συμπόρευση κράτους και Χρυσής Αυγής, έχουν στόχο να ποινικοποίησουν τις καταλήψεις δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων σαν μορφές αγώνα και συνάμα τους κοινωνικούς – εργατικούς αγώνες που ξεδιπλώνονται μέσα από αυτές. Γιατί μετά τις εκκενώσεις των κατειλημμένων κοινωνικών-πολιτικών χώρων, θα έρθει η σειρά των καταλήψεων που θα κάνουν οι μαθητές στα σχολεία, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια, οι εργαζόμενοι του δήμου και οι συνελεύσεις γειτονιάς στα δημαρχεία, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς. Για αυτό το λόγο οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις κράτους, ΜΜΕ, δικαστικών και φασιστών που στοχεύουν έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τις υποδομές του, στην ουσία στοχοποιούν όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στην νόμιμη εξαθλίωση και την κοινωνική αδικία. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι των κοινωνικών αγώνων και ως τέτοιες θα τις υπερασπιστούμε.

αυτόνομο σχήμα

Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών στο ΤΕΙ Αθήνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *